Jadłospis

26-30/05/2025

 

Śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

Zapiekanki z pomidorem, rukolą i serem gouda, herbata z cytryną

Zupa ze świeżych ogórków, spaghetti z mięsem wieprzowym, woda z cytryną i miętą

Pancakes ze świeżymi owocami, kakao

 

Wtorek

 

Zupa mleczna z makaronem, chleb pszenno- żytni z masłem, rolada drobiowa, rzodkiewka, kalarepa

Zupa pieczarkowa, pulpety z indyka w sosie pomidorywm, ogórek kiszony, kasza bulgur, sok jabłkowo- gruszkowy

Jogurt grecki z owocami, ciasteczka zbożowe bez cukru, banan

 

Środa

 

 

 

Kanapki robione przez dzieci: chleb żytni z masłem, szynka pieczona (wyrób własny), ser mozzarella,  rzodkiewka, ogórek, sałata, bawarka

Zupa pomidorowa z ryżem, filet z miruny panierowany, surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki gotowane, woda z cytryną

Chałka z masłem, mus jabłkowo- bananowy bez cukru, kakao

 

Czwartek

 

 

Twarożek z rzodkiewką, paluch słonecznikowy, papryka, awokado, herbata z cytryną

Rosół drobiowy z makaronem, nuggetsy z kurczaka, ryż biały, pomidory ze szczypiorkiem, kompot owocowy

Kasza manna na mleku z polewą truskawkową, arbuz

 

Piątek

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem , pieczywo z masłem, pomidorki koktajlowe, kakao

Zupa krem ze szpinaku, naleśniki z białym serem i sosem jogurtowym, woda z pomarańczą

Hummus z ciecierzycy, bułeczka wrocławska, marchewka słupki, mandarynki, herbata z cytryną

Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.

Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.

Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.