Jadłospis 26-30/05/2025 |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek |
Zapiekanki z pomidorem, rukolą i serem gouda, herbata z cytryną |
Zupa ze świeżych ogórków, spaghetti z mięsem wieprzowym, woda z cytryną i miętą |
Pancakes ze świeżymi owocami, kakao |
Wtorek
|
Zupa mleczna z makaronem, chleb pszenno- żytni z masłem, rolada drobiowa, rzodkiewka, kalarepa |
Zupa pieczarkowa, pulpety z indyka w sosie pomidorywm, ogórek kiszony, kasza bulgur, sok jabłkowo- gruszkowy |
Jogurt grecki z owocami, ciasteczka zbożowe bez cukru, banan |
Środa
|
Kanapki robione przez dzieci: chleb żytni z masłem, szynka pieczona (wyrób własny), ser mozzarella, rzodkiewka, ogórek, sałata, bawarka |
Zupa pomidorowa z ryżem, filet z miruny panierowany, surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki gotowane, woda z cytryną |
Chałka z masłem, mus jabłkowo- bananowy bez cukru, kakao |
Czwartek
|
Twarożek z rzodkiewką, paluch słonecznikowy, papryka, awokado, herbata z cytryną |
Rosół drobiowy z makaronem, nuggetsy z kurczaka, ryż biały, pomidory ze szczypiorkiem, kompot owocowy |
Kasza manna na mleku z polewą truskawkową, arbuz |
Piątek |
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem , pieczywo z masłem, pomidorki koktajlowe, kakao |
Zupa krem ze szpinaku, naleśniki z białym serem i sosem jogurtowym, woda z pomarańczą |
Hummus z ciecierzycy, bułeczka wrocławska, marchewka słupki, mandarynki, herbata z cytryną |
Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.
Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.
Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.